Медведи

Амерички сафари: Где видети највеће сисаре у САД-у | Путовање

Када је реч о сафаријима, већина људи путује у Африку да види континент великих пет : лавови, слонови, биволи, леопарди и носорози. Али оно што многи путници можда не схватају јесте да Сједињене Државе нуде подједнако импресивне могућности за ширење великих сисара у дивљини, укључујући слонове фоке од 4.000 килограма и највеће медведе на свету. Само треба да знате где да идете.

Многи људи не схватају да постоје џепови места широм Сједињених Држава са огромним дивљином, Јасон Виллиамс, власник Сафари у дивљини Јацксон Холе , каже Смитхсониан.цом.



Виллиамс, професионални фотограф дивљих животиња који већ више од једне деценије води туре дивљих животиња у Националном парку Иелловстоне и Националном парку Гранд Тетон у Виомингу, каже да дефинитивно постоји опасност од тражења великих животиња у дивљини. Али има и одушевљења - све док се домаћи сафари-посетиоци сећају да поштују животиње и њихово окружење.



Обратите пажњу на говор тела животиње и њено понашање, каже он. Запамтите, сада сте на њеном терену. И због ваше безбедности, немојте се превише приближавати.

Ево погледа неких највећих сисара у земљи и где их видети у дивљини.



зашто Американци немају британске акценте

Сиви вук

Сиви вук или вук од дрвета

Палета сивог вука или дрвеног вука укључује Аљаску и делове Мичиген-а, Висконсина, Монтане, Ајдаха, Орегона и Вајоминга. Одрасли могу појести 20 килограма меса за једно седење.(Ф. Лукассецк / Мастерфиле / Цорбис)

У срцу Вајоминга Јелоустоун седи Ламар Валлеи, дом Чопор вука Ламар Цанион . Иако је чопор дубоко у парку, путовање вреди труда. То је једно од најбољих места у доњих 48 година када се у дивљини виде сиви вукови, каже Вилијамс. Објашњава да су, пошто је станиште вукова у заштићеном подручју, животиње нешто мање уплашене од оних које живе у отвореним ловним зонама. То такође значи већу вероватноћу да ћете уочити једног од ових неухватљивих створења - укупно око 95.

Аљаска је још једна држава у којој сиви вукови дивље лутају. Тхе Одељење за рибу и дивљач на Аљасци процењује се да тамо живи између 7.000 и 11.000 вукова. Национални парк и резерват Денали , смештено око пет сати северно од Анцхораге-а, има једну од највећих концентрација вукова у држави, иако се та популација смањила на најнижу тачку у историји. Истраживачи то брину лов , која је уведена 2010. године у подручје око парка, потенцијално би могла довести до смањења броја становника. Према једном недавном преглед , у парку је примећено приближно 50 вукова.



Гризли медвед

Једно време је у Северној Америци било више од 50.000 медведа гризли. Данас је тај број опао на око 1.800 у доњих 48 држава и 31.000 на Аљасци.

Једно време је у Северној Америци било више од 50.000 медведа гризли. Данас је тај број опао на око 1.800 у доњих 48 држава и 31.000 на Аљасци.(Андре Гилден / Природа на лагеру / Цорбис)

Иелловстоне је такође главна земља медведа гризли. Више од 800 ових гломазних дивова парк и околину зову домом. Најбоље време да их видите током топлијих месеци када нису у стању хибернације - обично од јуна до септембра. Да би се смањио људски утицај на медведе, парк је створио листу подручја за управљање медведом оцртавајући који су делови парка отворени за посетиоце.

Желите ли да видите неке од највећих забележених гризлија? Крените у Национални парк и резерват Катмаи , удаљено дивље подручје које се простире на више од четири милиона хектара на јужној Аљасци. У парку се налазе неки од највећих забележених гризлија, мужјаци тешки и до 1.000 килограма. Најбоље место да их видите је на једном од три погледа на реку Броокс, где се медведи окупљају сваког лета у лов на лосос. Катмаи објављује а графикон када и где у парку да их видите, а такође нуди и пешачења вођена од стране чувара парка.

Северноамерички бизон

Бизони тешки и до тоне некада су лутали већим делом Сједињених Држава. Данас се овај гломазни гигант претежно може наћи на отвореним равницама националног парка Иелловстоне у Виомингу.

Бизони тешки и до тоне некада су лутали већим делом Сједињених Држава. Данас се овај гломазни гигант претежно може наћи на отвореним равницама националног парка Иелловстоне у Виомингу.(Јамес Хагер / Роберт Хардинг / Цорбис)

Северноамерички бизони (познати и као биволи) највећи су сисари у Северној Америци, са зрелим биковима тежим до 2.000 килограма. Раније ове године, председник Обама потписао је акт којим их је именовао службеним сисаром Сједињених Држава. Једно од најбољих места за гледање ових масивних створења је у беспућима Национални парк Тхеодоре Роосевелт у западној Северној Дакоти, која има контролисану популацију од око 750. Често могу да се примете бизони како лутају поред путева националног парка.

Седи око 270 миља јужно Цустер Стате Парк , још једно главно место за гледање бизона, са око 1.300 становника. Идеално време за посету је током Годишњи преглед Буффало-а (овогодишњи догађај биће 30. септембра), када ће, као део напора за контролу становништва, каубоји заробити грмеће животиње које могу постићи брзину до 35 мпх.

Поларни медведи

Поларни медведи се такође могу уочити на Аљасци и другде у поларном кругу. Они

Поларни медведи се такође могу уочити на Аљасци и другде у поларном кругу. Они су највећи копнеди сисари на планети.(Цордиер Силваин / Хемис / Цорбис)

Иако велика већина поларних медведа живи дубоко у арктичком кругу, многи се могу наћи у јужним крајевима круга, наиме на Аљасци. Отприлике 900 поларних медведа борави дуж обала мора Беауфорта унутар Арктички национални резерват за дивље животиње , међутим, становништво је стално угрожено због неповољних ледених услова и недостатка плена, према истраживању објављено у часопису Еколошке примене , а његово становништво је у неизвесности више од једне деценије.

Ипак, и даље можете видети величанствене беле медведе, а главни прозор је између августа и октобра, када је подручје претежно без леда и медведи не ометају. Погледајте довољно добро и можда ћете чак видети и некога како лута селом. Неколико оутфиттерс у оближњем приморском селу Кактовик нуде туре поларних медведа. Али обавезно задржите сигурност на уму, јер ови медведи могу изгледати слатко и умиљато, али су предатори.

лос

Лоси су највећи сродници јелена и могу се наћи у северним крајевима Сједињених Држава и на Аљасци.

Лоси су највећи сродници јелена и могу се наћи у северним крајевима Сједињених Држава и на Аљасци.(Доналд М. Јонес / Минден Пицтурес / Цорбис)

Лосеви се протежу од обале до обале, али једно од најгушћих подручја где се може уочити је северни Мичиген. Смештено на пустом острву, источно од северног врха државе у језеру Супериор, Национални парк Исле Роиале је познат по популацији лосова која броји између 700 и 1200. Током лета парк одржава свој годишњи Моосеватцх Екпедитион , који је отворен за јавност и укључује вишеседмичне експедиције камповања које помажу у проучавању и анализи срдачне популације острва.

Друга држава са густим стадом је Мејн, који има око 75.000 сисара који носе рогове. Нека подручја државе су толико пуста да се локално становништво шали да је лос бројнији од људи, али посебно једно место, Државни парк Бактер , у граду Милинокет, препун је лоса. Током лета парк нуди Моосе Пассес по принципу „ко први дође, први се послужи“ како би помогао у контроли људских контаката.

Грбави кит

Китови грбави могу да поједу до 3.000 килограма хране дневно, што укључује планктон и ситну рибу.

Китови грбави могу да поједу до 3.000 килограма хране дневно, што укључује планктон и ситну рибу.(Паул Волф / иСтоцк)

Налет океанског спреја бачен на небо често је први сигнал да су грбави китови присутни испод површине океана, а једно од најбољих места за видети ова величанствена створења у дивљини налази се поред обале Хаваја. Током зимских месеци, ови водени гиганти, који могу досећи 15 стопа у дужини, завршили су миграцију од Арктичког круга до њихових гнездишта око Хаваја. Тхе Национално морско светилиште Хавајска острва Грбави кит процењује се да тамо годишње зими 21.000 грбава.

Али то не значи да грбаве не могу да се примете другде у Сједињеним Државама. Многи се окупљају у заливу Маине на североистоку и Центру за обалне студије каталози виђења тагованих китова, чак им дајући имена попут Даффодил и Путтер. Иако ређе, било је случајева да грбави путују даље на југ. На пример, летос је резултирало са неколико искази сведока китова уз обалу Њу Џерсија.

Цоугар

Пумама треба довољно простора за лутање и често им је потребан домет од 30 квадратних миља, које деле са само неколико других мачака.

Пумама треба довољно простора за лутање и често им је потребан домет од 30 квадратних миља, које деле са само неколико других мачака.(висцералимаге / иСтоцк)

Познате и као планински лавови, пумасте и пантере, пуме су највећа дивља мачка у Северној Америци. Процењује се да 30.000 живи на западу Сједињених Држава у местима попут Калифорније, Аризоне и Тексаса, наводи Фондација Моунтаин Лион . (Постоји и мала, угрожена подврста Флорида пантере живећи у мочварама и боровима Флориде са популацијом од око 100.) Недавно су пуме примећене у Теннессее први пут од почетка 1900-их.

За разлику од осталих копнених сисара који путују у групама, ови предатори су усамљени и активно ће избегавати своје колеге мачке уколико не желе да се паре. Такође су стидљиви око људи, па је виђење једног у дивљини обично пука случајност.

Кодиак Беар

Кодиак медведи обично хибернирају до осам месеци у години.

Кодиак медведи обично хибернирају до осам месеци у години.(роцлвир / иСтоцк)

Пре неких 12.000 година, смеђи медведи мигрирали су са Аљаске на архипелаг Кодиак, групу острва која се сливају са копна. Од тада насељавају ову бујну, планинску регију. Данас медвед Кодиак, подврста смеђих (гризли) медведа, напредује са популацијом која броји око 3.500 и расте, према Одељење за рибу и дивљач на Аљасци .

Кодиаци се сматрају највећим медведима на свету, преврћући вагу од 1.500 килограма (гризли, за поређење, теже су само 600 килограма), и попут њихових крзнених рођака, хибернирају до осам месеци у години. Другим речима, шансе да угледате једног у дивљини су највеће лети. Једно од најбољих места за њих је на Кодиак Центар за мрког медведа на острву Кодиак, који има тим водича који воде групе да носе осматрачнице око острва на сигурној удаљености од медведа.

Северни слонски печат

Северни слонови фокови могу тежити и до 4.000 килограма.

Северни слонови фокови могу тежити и до 4.000 килограма.(Дгвилдлифе / иСтоцк)

Са распоном који се протеже од Баја Цалифорниа до севера до Аљаског залива, колоније туљана слонова често су познати призор у обалним областима, где стотине појединаца одмара и протеже своја масивна тела на плажама и стеновитим избочинама дуж обале. Током сезоне размножавања, сваког пролећа мужјаци, који могу тежити до 4.000 килограма, могу се чути са велике даљине која вичи како би привукли пажњу потенцијалног партнера. Међутим, током остатка године (осим када се лињају) слонови фоке проводе време далеко од обале и у океану.

Једно од најбољих места за њихово виђење у дивљини је на Државни парк Нова Година , гнездећа плажа северно од Санта Цруза, где бројеви лебде у ниским хиљадама.

Флорида Манатее

Морски кравати Флорида углавном живе на Флориди

Морски кравати Флорида углавном бораве у флоридској Кристалној реци.(Дтамарацк / иСтоцк)

Вирећи доле с кајака док морске лутке лијено плове Кристална река , слатководно тело које је Национално уточиште за дивље животиње на западу Флориде, један је од најбољих начина да се ове биљоједе виде у дивљини. Бројни оператори нуде туре - неки вас чак воде у воду са овим нежним дивовима, али туристичке активности могу и те нежне дивове довести у опасност, застрашујући их у хладнију воду која се може показати смртоносном за ове сисаре осетљиве на температуру. Придржавајте се свих ограничења гледања дивљих животиња, дајте животињама простора и ни у ком случају их немојте хранити нити додиривати.

Према Америчка служба за рибу и дивље животиње , око 600 морских крава зову кућу Цристал Ривер током зиме. Тај број се смањује на око 30 лета, када се већина мигрира чак на запад до Тексаса и чак на југ до Кубе. Неки су чак примећени и код обала Массацхусеттс-а, а могу преживети и у слатководним и у сланим стаништима.

у ком је рату сада Америка

Пацифички морж

Тихоокеански морж познат је по кљовама од слоноваче и може се наћи на Аљасци.

Тихоокеански морж познат је по кљовама од слоноваче и може се наћи на Аљасци.(занскар / иСтоцк)

Плитке воде Чукчијевог мора чине га идеалним хранилиштем за пацифичке моржеве и друге сисаре који се током зимских месеци окупљају у овом региону северне Аљаске. Тхе Америчка служба за рибу и дивље животиње процењује да се њихова популација креће између 55.000 и 507.000. Иако моржеви могу да пливају на кратким релацијама, већину свог времена проводе опуштајући се на леденим плочама између прехрамбених путовања. Међутим, 2012 студија од Америчка геолошка служба закључио да ледене зоне на које се моржеви ослањају за преживљавање брзо нестају услед климатских промена.

Као одговор на променљиво станиште, моржеви морају да се пробију како би пронашли место на сувом у понашању које је познато као извлачење . Сваког пролећа, 2.000 до 10.000 мушких моржева извлачи се на седам малих, изолованих острва у заливу Бристол која чине Државно светилиште за игре на моржевим острвима. Приступ удаљеним острвима је само дозволом ; срећом, моржеви су такође видљиви веб камера уживо , 24/7.

Планирате да видите неке од највећих сисара у земљи? Ево савета за гледање водича за дивље животиње Јасона Виллиамса:

Уради свој домаћи задатак. Истражите локације станишта животиња пре него што кренете на пут. Ако вам се гризли медведи налазе на врху листе канта, схватите да је најбоље време да их видите лети, када не хибернирају.

Унајмите водича. Водичи за дивље животиње могу вас едуковати о одређеним животињама и њиховим навикама и знати где да их посетите.

Поштујте животиње. Запамтите да сте на њиховом терену. Ако животиња почне да се повлачи, оставите јој мало простора да смањи стрес.



^